İnternete bağlanan veya dijital bir altyapısı olan herhangi bir cihaz hackerların hedefi haline dönüşebiliyor. Buna pek çok örneği sayabilmek mümkün. İlk akla gelen örneklerinden biri akıllı ev cihazlarından robot süpürgeler. Check Point isimli şirkette çalışan güvenlik araştırmacıları, akıllı bir süpürgenin hacklendiğini duyurmuştu. Bu sayede hackerların video kaydından ortam dinlemesine kadar birçok veriye ulaşabildiğini açıklamıştı. Evimizde masum bir şekilde işini yapan robot süpürgelerin hacklenmesi, karşılaştığım en ilginç örneklerin başında.
Bu, işin son kullanıcı boyutu. Endüstriler için tehlikenin boyutları çok daha fazla. Bir fabrikanın veya üretim tesisinin hacklenmesi işin boyutunu başka bir noktaya getirebiliyor. Hatta küresel boyutta bir krize sebep olabiliyor. Şimdi anlatacağım konu ise tam da böyle bir örnek. Bu kez hackerların hedefinde tarım sektörü var ve küresel bir krize dönüşmek üzere.
Tarımda teknoloji kullanımı ve siber tehditler
Tarım ve gıda sektörü tüm diğer alanlarda olduğu gibi hızla dijitalleşmeye ve 'akıllı' olmaya başladı. İnternete bağlanan tarım makineleri, sürücüsüz traktörler, ilaçlama yapan dronelar, robotik hasat ürünleri veya tarla sensörleri, tarım ve gıda sektörünü hızla dönüştürmeye başladı. Çiftçilere, verimlilik açısından sunduğu avantajlar tartışılamaz. Paylaşılan veriler de bunu gösteriyor. Tarlalarda kullanılan sensörler, toplanan mahsullerdeki verimliliği yüzde 20-30 arasında artıyor. Otonom traktörler, tarlada daha doğru konumlandıkları için yakıt tüketimini yüzde 58'e kadar azaltıyor. Keşif droneları ise tarlalardaki sorunları hızlı bir şekilde tespit ederek, mahsul kalitesini yüzde 40 artıyor. Kısacası tarım alanında teknoloji kullanımı har açıdan avantaj.
Ancak bu avantaj, hackerların gözünde önemli bir hedef. Uzmanlar, modern ‘akıllı’ tarım makinelerinin kötü niyetli bilgisayar korsanlarına karşı savunmasız olduğunu ve küresel tedarik zincirlerini riske maruz bıraktığını söylüyor. Bilgisayar korsanlarının, ekin dikmek ve hasat etmek için kullanılan tarımsal donanımdaki kusurlardan yararlanabileceğinden korkuluyor. Bu konuda da art arda uyarılar gelmeye başladı bile. Yakın tarihli bir Cambridge Üniversitesi raporu, otomatik mahsul araçlarının, drone'ların ve robotik hasat makinelerinin saldırıya uğrayabileceğini söylüyor. Birleşik Krallık hükümeti ve FBI da bu tür siber saldırı tehdidinin büyüdüğü konusunda uyarıda bulunuyor. Birleşik Krallık, ABD ve Avustralya'dan bir grup resmi hükümet siber güvenlik yetkilisi, Rus devlet destekli bilgisayar korsanlarının Batı altyapısının hayati bir parçası olarak tedarik zincirlerini hedefleyebileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Kısaca tehlike çanları çalmaya başlamış durumda.
Önlem alınmazsa gıda krizi gelebilir
Peki şirketler tarafında neler yaşanıyor? Dünyanın en büyük tarım üreticilerinden John Deere, bu açıkları kapatmak için harekete geçen şirketlerden biri. Şu anda zayıf noktaları düzeltmek için çalıştıklarını açıklayan şirket, müşterilerini, makinelerini ve verilerini korumanın 'birinci öncelik’ olduğunu ifade ediyor. Geçen yıl, dünyanın en büyük et işleme şirketlerinden biri olan JBS, bir siber saldırıyı çözmek için 11 milyon dolar fidye ödedi. Son olarak, ABD'nin en büyük tarım şirketi AGCO, üretimi etkileyen bir fidye yazılımı saldırısına uğradı. 'Sick Codes’ adıyla anılan ve anonim kalmak isteyen bir etik hacker, John Deere'in yazılımında zayıf noktalar keşfettiğini söylüyor. Web siteleri ve uygulamalar aracılığıyla şirket bilgilerine ve makine verilerine erişmenin bir yolunu bulduğunu ifade ediyor. Sick Codes, New Holland Tarım makineleri üreten CNH Industrial tarafından kullanılan sistemlerde de güvenlik açığı bulduğunu açıkladı. Sick Codes isimli etik hacker, sofistike bir bilgisayar korsanının kritik güvenlik açıklarını bulmasının ve zaten savunmasız olan gıda tedarik zincirlerinde büyük aksamalara yol açmasının an meselesi olduğunu belirtti.
Kısacası teknoloji ve dijitalleşmenin, hayatımızdaki ve endüstrilerdeki yeri artık bambaşka bir noktada. Getirdiği avantajları sayfalarca yazabilirim. Tabii ki işin siber saldırı boyutu olduğunu unutmamak gerekiyor. Çok yakında hacker saldırılarından dolayı küresel bir gıda kriziyle baş başa kalabiliriz. Küresel iklim krizinin yanı sıra teknoloji kaynaklı bir gıda krizinin faturası çok ağır olacaktır. Umarız bunlar yaşanmaz.