Dijital Güvenlik Platformu
  • HAKKIMIZDA
  • EĞİTİMLER
  • VİDEOLAR
  • HABERLER
  • PODCAST
  • DİJİTAL GÜVENLİK SÖZLÜĞÜ
Kendim ve Ailem için
İşyerim için
  • Haberler
  • 2022’de siber güvenlik alanında dünyayı bekleyen 6 önemli unsur

2022’de siber güvenlik alanında dünyayı bekleyen 6 önemli unsur

  • HABER
  • 4 dk

Dünya, dijital teknolojilere giderek daha bağımlı hale gelirken bu bağımlılığın ve yeniliğin beraberinde getirdiği risklere de maruz kalıyor. 2022’nin bireylere yönelik saldırıların yanı sıra ulusal düzeyde siber saldırı etkilerinin daha fazla hissedilmesi kaçınılmaz. Bu yıl, hem siber saldırganlar hem de saldırıya uğrayanlar tarafından kullanılan yeni teknolojinin gelişimini de gözleyeceğiz. 


Korsanların hedefinde hangi alanlar var? 
Dışarıdan gelecek siber saldırı tehditlerinin, daha önce görülmemiş şekilde, teknoloji tedarik zincirlerini, bankacılığı, sağlık sistemini, hükümet adına faaliyet gösteren sistemleri, lojistik, iletişim ve ulaşım gibi alanları hedef alacağı öngörülüyor. Yüksek profilli fidye yazılım saldırıları medyada genellikle geniş yer bulsa da saldırıların boyutları çok daha genişleyecek. 2022’de karmaşık ve stratejik saldırıların daha yüksek gizlilik seviyesinde yürütülebileceği söylenebilir.


Tüketiciler ürün ve hizmetlerin daha güvenilir olmasını talep ederken,  yöneticiler güvenliği ve gizliliği yöneten siber güvenlik programlarına daha fazla yatırım yapacaktır. Siber güvenlik endüstrisinin de, yeni saldırılara cevap verme konusunda mevcut kaynaklarla ve çevik bir yaklaşımla mücadele edecektir. 2022 yılının siber güvenlik açısından önceki yıllara oranla daha zorlu bir yıl olacağı tahmin edilmektedir.


Bu zorluklara karşın tüketiciler açısından 2022, siber saldırıların etkilerinin somut şekilde hissedileceği ve güvenilir teknolojinin öneminin anlaşılmaya başlanacağı farklı bir yıl olacaktır. Güvenlik, gizlilik ve emniyet bir satın alma kriteri ve kamusal tartışma konusu haline geldikçe, ürün ve hizmet sağlayıcılar bu duruma dijital inovasyonun temellerini geliştirerek yanıt vereceklerdir. 


2022 yılında siber güvenlik alanında gündemde olacak 6 önemli konu 
1. Kritik altyapı sistemlerinin öncelikli hedef haline gelmesi
Ulusal Kritik Altyapılar, su, elektrik, doğalgaz, petrol  tesislerini; finans, sağlık gibi vatandaşları direkt etkileyen sektörleri ifade eder. Bu alanların,  hem siber suçluların hem de dijital yetkinlikleri yüksek ulusların öncelikli hedefi haline gelmesi şaşırtıcı olmayacaktır. Saldırılar, Operasyonel Teknolojiler (OT) ve Bilgi Teknolojileri (IT) etrafında yoğunlaşacak ve bu saldırılar karşısında siber savunma  daha zor hale gelecektir. Servis hizmetlerinin sunumunu ve savunma mekanizmasını doğrudan hedef alacak şekilde tasarlanan saldırılar tüm sektörleri ciddi şekilde etkileyecektir. Özellikle telekomünikasyon, sağlık hizmetleri, enerji, ulaşım ve su yönetim sistemleri bu saldırılardan maksimum seviyede etkilenecek sistemler olacaktır. Bu sistemlerin çoğu siber saldırıların kurbanı olacak ve sistem kullanıcılarına sağlanan hizmetlerde aksamalar meydana gelecektir. Yalnızca tek bir kritik altyapı servis sağlayıcısına yönelik saldırı bile milyonlarca kişinin hayatını doğrudan etkileyecektir. 


Yıl boyunca kritik altyapı hizmetlerine yönelik saldırıların, zaman zaman geniş kapsamlı ve yüksek etkili olacak şekilde artarak gerçekleşeceği düşünülüyor. İleri seviyeli güvenlik sistemleri için yapılan çağrılar daha yüksek sesli bir şekilde dile getirilecek ancak koruma yöntemlerinin üst seviyelere çıkarılması yine de zaman alacaktır. Görüldüğü gibi siber saldırılar artık tüm toplumu ilgilendiren problemler haline gelmiştir.


2. Siber suçluların sürece uyum sağlayıp, gelişmesi 
Tüm dünyada ulusal güvenlik kuvvetleri, siber suçluların yakalanarak cezalandırılmaları konusunda daha iyi yerlere geliyor. 2022 yılında tüm dünyada siber suçlarla mücadele için yeni bir taktik uygulanması düşünülüyor: Hack-back operasyonları. 


‘Hacker’ların kullandıkları sistem altyapılarına, kişisel varlıklarına ve sistemlerine saldırılar düzenlenerek hackerların hacklenmesi gündemde.


Bu durumun, saldırıya karşı hazırlıksız yakalanan ve gevşek bir organizasyon yapısına sahip siber suç çeteleri üzerinde şok edici bir etki yaratması muhtemeldir. Profesyonel suçlular için ise saldırıya uğramak, basit bir iş kazası ya da çözülmesi gereken bir problem olarak değerlendirilir ve bu nedenle sürpriz sayılmaz. 


Profesyonel siber suçluların yılın ilk çeyreğine yakın bir kısmını, altyapılarını sağlamlaştırmak, organizasyonlarını güvence altına alacak faaliyetler geliştirmek, hasar telafi seçenekleri hazırlamak ve para transferi ve aklama operasyonlarının gizliliğini artırıcı yöntemler bulmak üzere değerlendirecekleri düşünülebilir. Tabiri caizse savaş meydanına dönmeden önce daha saldırgan koşullarda mücadele etmek üzere hazırlanacaklardır. Yılın ikinci yarısında bu çeteleri, daha aktif suçluların etrafında görmek kaçınılmaz olacaktır. 


Siber suçluların sergiledikleri genel başarı, daha fazla sayıda kişiyi, internete girerek bu siber suç sistemine başlangıç seviyesinden katılma konusunda teşvik etmektedir. Ekonomik açıdan yoksulluk içinde olan bu kişiler cazip vaatlerle  tuzağa düşürülerek, fidye yazılım ortağı, çevrimiçi para taşıyıcısı, veri toplayıcı, kötü amaçlı yazılım dağıtıcısı veya kötü niyetli sosyal mühendis olarak elde edebilecekleri kârın cazibesine kapılabilmektedir. Düşük seviyeli kolay harcanabilir kaynakların çokluğu, sürekli takip altında tutulan suç örgütlerinin ana yapısından uzaklaşarak gözden uzak kalma  gibi birçok avantajı da beraberinde getirmektedir. 


Siber güvenlik sistemi, ilerleyen yıllarda hayal dahi edilemeyecek finansal gelirleri paylaşan, deneyimli suç uzmanları tarafından eğitilen, yönlendirilen, güçlendirilen ve giderek daha da büyüyen bir acemi siber saldırgan sürüsüyle karşı karşıya gelecektir. 


3. Fidye yazılımlarının etkisi en az 10 kat artacak 
Fidye saldırılarının yıl ortasına kadar hızlı bir şekilde kapsam, yenilik ve yarattıkları hasarı geliştirerek daha da şiddetlenmesi bekleniyor. E-posta filtreleri ve yedekleme sistemleri gibi standart savunma yöntemleri mevcut olsa da, saldırganlar bu kontrolleri aşmanın bir yolunu buluyor. 


Kritik altyapı sistemleri öncelikli hedef haline gelecektir. İyi organize olmuş saldırganlar, dikkatle seçilen yüksek değerli hedefler aleyhine de mücadele edeceklerdir. Her ne kadar yüksek güvenlik önlemleriyle korunsalar da söz konusu bu hedefler, uygulanan önlemlerden bağımsız olarak sabırlı, metodik, devamlı ve iyi organize edilmiş şekilde yönetilen saldırıların kurbanı olacaktır. 


Fidye yazılımlarının etkilerinin, 2022 yılı içinde en az 10 kat (muhtemelen daha da fazla oranda) artması beklenmektedir. 

4. Siber mücadelede yapay zekânın önemi 
Yapay Zekâ’nın (YZ) kullanım alanları giderek çoğalıyor ve benimseniyor. YZ her geçen gün olağanüstü verimlilik, yetkinlik ve otomatik ölçeklendirilebilirlik geliştiriyor. YZ’nin, özellikle Makine Öğrenimi (ML) ve Derin Öğrenme (DL) araçlarında sahip olduğu inanılmaz güç, siber saldırganlar ve savunma tarafındaki ekipler tarafından çok daha kritik şekillerde kullanılabilir. Karşıt güçlerin dijital sistemlerin güvenliğini ve gizliliğini zayıflatmak veya geliştirmek üzere YZ’den yararlanmaları ile birlikte 2022 yılında yeni bir dijital silahlanma yarışı baş gösterecektir. 
YZ, hedef alınan sistemlerin güvenlik ve gizliliklerini tehdit edecek şekilde, saldırganca kullanılabilecek; saldırganlar tarafından geniş çaplı dolandırıcılık, hırsızlık, sosyal mühendislik, istihbarat toplama faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi ve bot hesaplardan gelecek saldırıların dinamik kontrolü YZ sayesinde mümkün olacaktır. Yeni YZ inovasyonları kişilerin kimliklerini ve güvenlerini baltalamak üzere çalışacaktır. 


Siber güvenlik faaliyetleri ise bu güçlü tehditler karşısında, saldırıları tespit edecek, saldırılar karşısında koruma sağlayacak ve saldırı sonrasında gerekli normalleşme işlemlerini uygulayacak şekilde tasarlanmış YZ sistemleriyle mücadele edecektir. Bu durum siber güvenlik sistemlerinin daha verimli şekilde kullanılabilmesi ve ölçeklendirilebilmesi adına, YZ’nin anormallik tespiti konusunda mevcut kullanım alanlarının genişlemesine neden olacaktır.


YZ silahlanma yarışı, otomatikleştirilmiş akıllı silahlarla büyük ölçekli saldırılara uğrayan ve bunlarla mücadele halinde olan siber güvenlik sektör temsilcileri için daha da belirgin hale gelecektir. İşin savunma kısmında yer alan taraflar ise dengeyi sağlamak adına yanıt vermek ve büyük kaynaklara yatırım yapmak üzere çalışmalarını sürdüreceklerdir. En çok talep gören YZ güvenlik teknolojileri, büyük ölçüde yeni şirketlerde geliştirilecek ve sektörde hâlihazırda devam eden Birleşme ve Satın Alma (M&A) faaliyetlerine ek olarak, köklü siber güvenlik ve teknoloji şirketleri tarafından satın alınmak üzere talep edilecektir. 2022 yılı sonuna kadar, birçok önemli anlaşma duyurulacak ve bu anlaşmalar YZ tarafından etkinleştirilen yeni özelliklerle dijital korumaları önemli ölçüde artırmak için bir satın alma çılgınlığının başlangıcını ifade edecektir. 


YZ, 2022 yılında siber güvenlik sektörü için yeni bir silah haline gelecektir. Sürece dahil edilen yeni silahlar ilk olarak genellikle deneme sürecinden geçer ve endişe ile karşılanır ancak sonunda her iki taraf için de güçlü sistemler oluşturmak adına faydalı olacaktır. Saldırı süreçlerini yöneten siber suçlular, savunmadaki tarafın gelişmiş savunma stratejileri kullanarak saldırılara cevap vermesi için geçen sürede, en büyük faydayı göreceklerdir. 


Tüm şaşırtıcı etkileriyle birlikte YZ’nin, teknolojinin manipülasyonu ve kötüye kullanımı konusunda fayda sağladığı kadar zarar da vereceği gözler önüne serilecektir. YZ kullanımı, 2022 yılı sonuna kadar, siber suçluların kullandığı saldırı türlerini, araçları ve taktikleri geniş ölçekte değiştirmeye başlayacaktır.


5. Saldırılara karşı kuantum bilgisayarların kullanımı 
Bir tür süper bilgisayar olan kuantum bilgisayarların önemi artmaya başladı. Klasik bilgisayarlar bitlerden oluşan hafıza yapısına sahiptir. Her bit 1 veya 0 değerini alabilir. Kuantum bilgisayarları ise kübitlerden oluşan seriler içerir. Tek bir kübit 1, 0 veya bu ikisi arasındaki (kuantum çakışması) bir değeri alabileceği için çok yüksek veri ifade ve işleme kapasitesine sahiptir; özellikle de şifreleme algoritmalarının kırılması bağlamında.


Kuantum korsanlığı araştırmalarına ait sonuçlar 2022 yılının başlamasıyla görülmektedir. Kuantum bilgisayarların kübit oranları (yani klasik bilgisayarlardaki karşılığı olan işlemci hızları), teoride verileri koruyan şifreleri kırmaya başlayabilecekleri seviyelere kadar çıkmaktadır. Optimize edilmiş ya da potansiyel olarak yeni algoritmalarla bir araya geldiğinde kamu/özel iletişim ve işlem alanlarında, risk altında olan birçok kriptoloji şifreleme sistemi bulunmaktadır. 


Belirli şifreleme şemalarının nasıl tehlikeye atılacağını göstermek adına özel yazılımla kuantum donanımını kullanan ürünlerin test ve değerlendirme sonuçlarının önümüzdeki yıl açıklanacağı düşünülebilir.  Esas yetkinlikleri gösteren bu çalışmalar, teknoloji firmalarının ve hükümetlerin ilgisini mutlaka üzerine çekecektir. Sonuç olarak, siber saldırılara karşı dayanıklı hale getirilmiş yeni kuantum direnç algoritmalarının sonuçlandırılmasını ve yürürlüğe konmasını hızlandırmak adına bir teşvik uygulanacaktır. Hangi standartların benimseneceğiyle ilgili kararlar, sektör için stratejik açıdan son derece önemlidir ancak esas mesele en büyük zorluğun yer aldığı ve büyük yatırımların gerektiği alanlarda uygulama yapabilmektir.


Önümüzdeki 10 yıllık süreçte ortaya çıkacak ve tüm dünyanın dijital verilerinin gizliliğini tehlikeye atacak çok daha büyük bir mücadelenin parçası olarak sektörde yaygın şekilde devam eden siber saldırılar karşısında ürünlerde kullanılacak daha sağlam şifreleme standartlarına geçiş için bir yıldan fazla bir sürenin gerekeceği öngörülmektedir. 


Kuantum sistemleriyle şifrelemeye yönelik olarak gerçekleştirilen saldırılar, veri koruma standartlarında bir değişimin tetiklenmesine yol açacak ve sonrasında küresel dijital ekosistem altyapısında temel değişiklikleri zorunlu kılacak önemli bir aşama olacaktır. 


6. Kripto para piyasasını bekleyen tehlikeler 
Kripto para piyasasında daha fazla paraya, değere ve hizmete ulaşma isteği, daha yüksek oranda siber saldırıyı da beraberinde getirecektir. Suçlular, doğaları gereği, paranın olduğu noktaya yönelirler. Söz konusu bu siber suçlular, 2022 yılında, kripto para sistemlerinde meydana gelen muazzam değer artışına bağlı olarak, daha da gelişecektirler. 


Kripto para endüstrisi çılgın bir büyümenin eşiğinde yer almakta ve endüstrinin değeri yaklaşık 2 trilyon doları aşmaktadır. İnovasyonla birlikte devasa bir ‘Dijital İşgal’ yaşanmakta ve küresel düzeyde bağlantı halindeki tüketiciler bu yeni dijital para birimlerini, araçları, hizmetleri ve sanal dünyaları keşfetmekle meşguller.


Siber suçlular için bu dijital ortamı ‘cennet’ olarak tanımlamak yanlış olmaz. Dolandırıcılık faaliyetlerine en başta daha büyümeden ciddi yaptırımların uygulanmaması, kırılgan ve kopuk yönetmelikler, düzenlemeler, caydırıcı kanuni yaptırımların eksikliği, katılımcılar için düşük seviyeli sorumluluk ve önemsiz girişimlere yatırım yapmaya istekli çok sayıda potansiyel kurban, siber çetelerin başarısı için son derece elverişli bir ortam yaratmaktadır. 


2022 yılının, siber suçlular tarafından işlenecek daha çok kripto para dolandırıcılığı, şike, takas, saadet zinciri, hesap ele geçirme, varlık hırsızlığı, kara para aklama ve diğer mali suçlarla dolu bir yıl olacağı, 2021 yılında yaşanan kayıpların üç katı kadar daha fazla kaybın yaşanmasına neden olacak çok sayıda siber saldırı ve dolandırıcılık faaliyetinin gerçekleşeceği tahmin edilmektedir. 


Kripto para korsanları yeni bir problem değildir ancak toplum ilk başlarda bu kurbanları risk almaya hevesli teknoloji tutkunlarının yaşadığı mağduriyet olarak görmüştür. Nüfusun büyük bir çoğunluğunun kripto para piyasası saldırılarından mağdur olmaya başlamasıyla siyasilerden mağduriyetlerin giderilmesi adına yeni düzenlemeler ve yaptırımların uygulamaya konması için daha somut adımlar atmaları beklenmektedir.


Kripto para uygulamaları giderek daha yaygın hale gelmektedir. 2022 yılına yeni girdiğimiz bu zamanlarda, Amerikan vatandaşlarının yüzde 16’lık kısmının kripto para birimi kullandığı ve söz konusu bu para biriminin 18-29 yaş arası genç yetişkinler arasında daha yaygın olarak kullanıldığı tespit edilmiştir. Araştırma verileri ayrıca daha önce hiç kripto para birimi kullanmamış kişilerin yüzde 32’sinin kripto parayla ilgilendiğini, Amerikalı milyonerlerin yüzde 68’lik kısmının ise kripto para birimine sahip olduğunu göstermektedir. Finansal kurumların da kripto tabanlı çözümler ve yatırım mekanizmaları için birçok talep aldıkları bilinmektedir. Türkiye’de kripto para piyasasının günlük hacmi 1 milyar dolara ulaşmıştır. Borsa İstanbul’un günlük işlem hacminin üçte biri kadar olduğu düşünüldüğünde kripto para piyasasının ne kadar yüksek bir hacimde olduğu daha net anlaşılabilir. Kanada, Almanya, Singapur, BAE (Dubai), Portekiz ve diğer çok sayıda ülke dijital para birimlerinin kullanımını sağlamak için gerekli yasal düzenlemeleri hayata geçirmiştir; Türkiye’de konuyla ilgili net yasaların tanımlanması için çalışmalar devam etmektedir. 


Yürürlüğe konan düzenlemeler bir kurallar bütünü oluşturana ve güvenlik güçleri soruşturma ve kovuşturma için gerekli yetkinliği elde edene kadar siber saldırganlar istedikleri şekilde hareket edebileceklerdir. Teknoloji uzmanları ve siber saldırılara karşı yazılan kodlar da zeki saldırganları uzun süre uzak tutamayacaklardır. Kripto para birimlerinin değerleri arttıkça milyarlarca dolarlık kayıplara neden olacak siber saldırılar da daha çok gerçekleşecektir. 


Kaynak: https://www.bbntimes.com/

PAYLAŞ

İlgili Haberler

Emojilerle parola oluşturma devri geliyor

  • 3 dk

Z kuşağı için gizlilik ne anlama geliyor?

Günümüzde özellik sosyal mecralardaki paylaşımları göz önünde bulundurduğumuzda Z kuşağının dijital dünyada gizliliğe pek de önem vermediği görüşü ağır basıyor.

  • 3 dk

Kasım ayı indirimlerinde dolandırıcılıklara dikkat

Her yıl Kasım ayında başlayan indirim kampanyaları ile birlikte e-ticaret sektörü en hareketli dönemini yaşıyor. 

  • 3 dk

Tarayıcınızın parolaları kaydetmesi güvenli midir?

Tarayıcıların parola yöneticisine erişen herhangi bir kişi kaydedilmiş olan tüm parolalarınızı açık metin olarak görebilir. 

  • 3 dk

Halka açık telefon şarj istasyonlarına dikkat!

Akıllı telefonları halka açık Wi-Fi ağına bağlamanın potansiyel güvenlik risklerini de beraberinde getirdiği artık çoğu kullanıcı tarafından biliniyor.

  • 3 dk

Android telefonlardaki PIN kodları ne kadar güvenlik sağlar?

Dijital teknoloji hayatımızı önemli ölçüde etkileyerek birçok yönden daha kolay hale getirdi.

  • 3 dk

QR kodları cihazlara sızmanın yeni yolu oldu

Akıllı telefonların kamerası ile çok hızlı ve kolay bir şekilde kullanılan karekodlar kimlik avı saldırıları için de yeni bir yöntem olarak kullanılmaya başladı.

  • 3 dk

Mavi tıklı hesaplarla X'te yeni dolandırıcılık furyası

 “Mavi tıklı” olarak bilinen onaylı hesaplara neden güvenmememiz gerektiğine yakından bakacağız.

  • 3 dk

Dijital ikizinizi ne kadar iyi tanıyorsunuz?

Tam olarak farkında olmasak da günümüzde artık neredeyse hepimizin dijital dünyada bir ikizi bulunuyor.

  • 3 dk

Instagram hesabınızı hackerlardan nasıl korursunuz?

Günümüzde sosyal medya platformları kişisel bilgilerin bolca paylaşıldığı en önemli mecralardır.

  • 3 dk

Yılbaşı alışverişinde nelere dikkat edilmeli?

Yılbaşı yaklaşıyor ve bu da hediye alışverişlerinin artması anlamına geliyor. 

  • 3 dk

Web adresi kısaltıcıları güvenli midir?

Uzun web adreslerini kısaltarak daha kolay paylaşılmasını sağlayan URL kısaltma servisleri uzun zamandır yaygın şekilde kullanılıyor

  • 3 dk

Android telefonlarda sahte Telegram ve WhatsApp tehlikesi

Siber güvenlik uzmanları, Android işletim sistemli cihazlar için Google Play'de Telegram ve Signal gibi mesajlaşma uygulamalarının casus yazılım bulaşmış çeşitli sürümlerini buldular.

  • 3 dk

Bir web sitesinin sahte mi gerçek mi olduğu nasıl anlaşılır?

Siber saldırganların en çok tercih ettiği yöntemlerin başında gelen sahte web sitelerinin sayısı her geçen gün artıyor. 

  • 3 dk

Dolandırıcılık videolarında ünlü isimler başrolde 

Yapay zeka teknolojisinde yaşanan gelişmeler dijital dünyada pek çok fırsata herkesin kolayca erişebilmesini sağlıyor. 

  • 3 dk

Yapay zeka siber güvenliğin geleceğini nasıl şekillendirecek?

Siber güvenlik, her geçen gün karmaşıklaşan ve evrilen bir alan haline geldi. 

  • 3 dk

Uzaktan çalışanların dikkat etmesi gereken gizli tehditler

İletişim teknolojilerinin ilerlemesi ve iş dünyasının değişen dinamikleri, uzaktan çalışmayı yaygın bir iş modeli haline getirdi.

  • 3 dk

Hisse senedi ve fon yatırımcılarına siber güvenlik uyarıları

Ülkemizde birikimlerini değerlendirmek isteyen tasarruf sahipleri geleneksel olarak uzun yıllardır mevduat, altın, döviz ve gayrimenkule yöneliyor.  

  • 3 dk

Fidye virüslerinden korunmak için alınabilecek basit önlemler

Fidye virüsleri hem bireyler hem de işletmeler için büyük tehdit oluşturan siber saldırı türlerinin en önemlilerinden bir tanesi olarak biliniyor. 

  • 3 dk

Dikkat! Telefonunuzdan yaptığınız her şey takip edilebilir

Akıllı telefonunuza uygulama mağazalarından indirdiğiniz bütün uygulamalar işlevlerini tam olarak yerine getirebilmek için kameranıza, mikrofonunuza, konumunuza, rehberinize, mesajlarınıza ya da medya dosyalarınıza erişim izni isterler.

  • 3 dk

Dijital göçmenleri siber dünyada nasıl koruruz?

Günümüzde siber dünya hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. 

  • 3 dk

Siber zorbalığa karşı ebeveynlerin rolü

Siber zorbalık, modern teknolojinin yaygınlaşmasıyla birlikte göz ardı edilemeyecek kadar büyük bir sorun haline geldi. 

  • 3 dk

Bebek kameralarının güvenliği için ne yapmalı?

Bebekler başka bir odadayken sadece seslerini duyabilmeye yarayan kısa menzilli telsizler günümüzde yerlerini internete bağlanabilen, yüksek çözünürlüklü görüntü ve ses iletebilen hatta oda sıcaklığını ve oksijen seviyesini bile gösterebilen modern cihazlara bıraktılar.

  • 3 dk

Kripto para borsası kullanıcıları SMS ile nasıl dolandırılıyor?

Kripto para borsalarında yatırım yapan kullanıcılar siber suçluların en önemli hedeflerinden biri haline geldi.

  • 3 dk

Bir kimlik avı saldırısına yakalandıktan sonra atılması gereken 8 adım

Kimlik avı e-postaları, insanların bilgisayarlarına ya da telefonlarına kötü amaçlı yazılımlar yerleştirerek kişisel verilerini çalmak isteyen siber suçluların en sık kullandığı yöntemlerden biri olarak biliniyor.

  • 3 dk

İnternet kullanan her çocuğun bilmesi gereken 10 altın kural

Günümüzün büyük bir bölümünü geçirdiğimiz dijital ortamlarda diğer insanlara karşı saygılı ve kibar olabilmek, küçük yaşlardan itibaren kazanılması gereken bir yetkinlik haline geldi.

  • 3 dk

Öğrenciler için 10 siber güvenlik ipucu 

Yaz bitimiyle beraber okula dönüş sezonu başladı ve öğrencilerin teknolojiyle yeniden fazlasıyla haşır neşir oldukları günlere geldik.

  • 3 dk

Siber zorbalık ile gelen güvenlik tehditleri nelerdir?

Siber zorbalık, özellikle gençler üzerindeki tüm olumsuz etkilerinin yanı sıra günümüz dijital çağı için yeni bir güvenlik tehdidi olarak giderek daha fazla önem kazanıyor. 

  • 3 dk

Halka açık Wi-Fi ağlarında güvenli bağlantı için 5 önlem

Günümüzde kafeler, parklar, okullar, havaalanları hatta metrolarda bile herkesin bağlanıp internete erişebildiği ücretsiz kablosuz ağlar sıklıkla kullanılıyor.

  • 3 dk

Okullar açılırken öğrencilerin internet güvenliği için ne yapmalı?

  • 3 dk

Kriptopara borsasındaki hesabınızı nasıl güvende tutarsınız?

  • 3 dk

ChatGPT’nin karanlık taraftaki ikizi: WormGPT

  • 3 dk

Yurt dışından gelen arama ve mesajlar nasıl engellenir?

  • 3 dk

Yapay zeka destekli sohbet robotları güvenli mi?

  • 3 dk

2023'ün en iyi 5 parola yöneticisi

  • 3 dk

Parolasız bir dijital hayat daha mı güvenli?

  • 3 dk

Kuantum bilgisayarlar bütün şifreleri kırabilecek mi?

  • 3 dk

Kötü amaçlı yazılımları yapay zeka tabanlı antivirüslerle engel

  • 3 dk

Twitter’a rakip olan Threads için gizlilik tartışmaları sürüyor

  • 3 dk

ChatGPT dijital güvenliği nasıl etkiliyor?

  • 3 dk

Android telefonlar artık Bluetooth takip cihazları için kullanıcısını uyaracak

  • 3 dk

XDR (Genişletilmiş Tespit ve Müdahale) ile ilgili en çok sorulanlar

  • 3 dk

XDR (Genişletilmiş Tespit ve Müdahale) nedir?

  • 3 dk

‘Dijital’de Güvendeyim’ webinar serisi başladı

  • 3 dk

Man in the Middle (MITM) saldırısı nedir?

  • 3 dk

EDR’ye (Uç Nokta Tehdit Algılama ve Yanıt) neden ihtiyaç var?

  • 3 dk

EDR (Uç Nokta Tehdit Algılama ve Yanıt) nedir?

  • 3 dk

Türkiye’nin en büyük Siber Güvenlik Kampı Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlendi

  • 3 dk

Güvenlik kamerası almadan önce sormanız gereken 8 soru

  • 3 dk

Cisco araştırması

  • 3 dk

Kimlik avı saldırıları altı kat arttı

  • 2 dk

Ücretli ile ücretsiz VPN’lerin farkları

  • 3 dk

Sahte uygulamalar nasıl tespit edilir?

  • 3 dk

iOS 16 ile gelen yeni güvenlik önemleri

  • 3 dk

Bluetooth’u güvenli kullanma rehberi

  • 3 dk

Bluetooth’un artıları ve eksileri

  • 3 dk

Bluetooth nedir, nasıl çalışır?

  • 3 dk

Kötü amaçlı yazılımlar ülkelerin kaderini değiştirebilir mi?

  • 2 dk

IP adresi suçluları belirlemede yeterli mi: İki suç, iki karar

  • 3 dk

Her gördüğünüzü sanat eseri sanmayın

  • 3 dk

Kart bilgilerini korumanın sekiz yolu

  • 3 dk

Korsan oyun indirmemeniz için beş neden

  • 3 dk

Apple’dan yeni özellik: ‘Kilitleme Modu’

  • 2 dk

Uluslararası siber savaşlar

  • 2 dk

Dijital Güvenlik Platformu’na Altın Pusula Ödülü

  • 2 dk

Yine mi reklam?

  • 3 dk

Akıllı telefonların hacklendiğini anlamanın 6 yolu

  • 3 dk

İnternet saldırganların/zorbalarının tespiti hususunda IP adresi tek başına yeterli mi?

  • 3 dk

Parola yöneticisi nedir, nasıl kullanılır?

  • 3 dk

Sosyal medya hesapları nasıl çalınıyor?

  • 2 dk

Hackerların yeni hedefi: Tarım

  • 2 dk

Influencer olmak kolay mı?

  • 3 dk

Temassız kredi kartları güvenli mi?

  • 3 dk

Aşı pasaportu uygulamasının açığı bulundu

  • 1 dk

Sosyal medyada yorum yaparken iki kere düşünün

  • 3 dk

İki faktörlü doğrulama nedir?

  • 2:00 dk

İnternet özüne dönüyor: Web3 ve Metaverse

  • 2 dk

Bilgi güvenliği görevlilerinin 2022 ajandasında yer alması öncelikler

  • 2 dk

Dijital inceleme nedir?

  • 3 dk

Klasik bilgisayarları unutun. Kuantum bilgisayarlar geliyor!

  • 3 dk

İşletmenizi ‘Bulut Güvenlik Duvarı’ ile kolayca koruyun

  • 3 dk

2022’de siber güvenlik alanında dünyayı bekleyen 6 önemli unsur

  • 4 dk

Dijital Güvenlik Platformu’nu Barış Manço anlattı

  • 3 dk

Web 3.0 nedir?

  • 3 dk

Outlook Web Access (OWA) kullananlar dikkat!

  • 2 dk

Şirketinizin hazırlanması gereken 5 siber tehdit

  • 2 dk

Amatörler için GDPR

  • 4 dk. dk

Yeni dönem tehditleri

  • 3 dk

KOBİ’lere müjde: Bugbounter, Dijital Güvenlik Plaftormu’nda!

  • 1 dk

Akıllı evler siber saldırılara karşı savunmasız mı?

  • 4 dk

Antivirüs, Güvenlik Duvarı ve İnternet Güvenliği nedir?

  • 3 dk

Yapay zekâ nedir? Geleceği nasıl şekillendiriyor?

  • 4 dk

Stalkware kâbusu

  • 3 dk

İndirim günlerinde sahte kargo takip SMS'lerine dikkat!

  • 2 dk

‘Uçtan uca şifreleme’ nedir?

  • 4 dk

Keylogger nedir? Hacker’lar yazdığınız her şeyi nasıl izleyebilir?

  • 3 dk

Dizi izlerken hacker eline düşmeyin!

  • 2 dk

TikTok çağında anne babalara öneriler

  • 3 dk

Flash bellek virüsleri

  • 3 dk

Eyvah Instagram hesabım çalındı!

  • 2 dk

Metaverse nedir?

  • 2 dk

Korsan oyunların tehlikeleri

  • 3 dk

İnternet dünyasının yeni ikilemi: Çerezler

  • 3 dk

Güvenlik ve gizlilik için en iyi DNS sunucuları

  • 4 dk

DNS nedir? Güvenliği nasıl etkiler?

  • 3 dk

İnternet Güvenlik Raporu

  • 3 dk

Instagram’dan 18 yaş altı kullanıcılara özel koruma önlemleri

  • 3 dk

28 Eylül / Uluslararası Bilgiye Erişim Günü

  • 2 dk

Casus yazılım nedir?

  • 3 dk

Casus yazılımlardan nasıl korunursunuz?

  • 3 dk

Telefonlarımız dinleniyor mu?

  • 3 dk

Bitcoin ödemeleri gerçekten gizli mi?

  • 3 dk

Antivirüs programı nedir?

  • 3 dk

Akıllı telefon kullanımı güvenliğimizi tehlikeye mi atıyor?

  • 2 dk

Soğuk depolama cüzdanları nedir?

  • 3 dk

Kripto cüzdan nedir?

  • 3 dk

Bir baba-kızın park gezintisinde ne kadar veri toplanıyor?

  • 3 dk

Minecraft ile dolandırıyorlar

  • 2 dk

Telefonunuza zarar veren mobil uygulamalar

  • 2 dk

Büyüyen tehlike: Tedarik zinciri saldırısı

  • 3 dk

11 gün boyunca hırsızla yaşıyorlar!

  • 2 dk

En çok kimlik bilgisi hırsızlığından korkuluyor

  • 2 dk

Sigorta şirketlerine yönelik fidye saldırıları arttı

  • 3 dk

Kripto paraların güvenliği nasıl sağlanır?

  • 3 dk

Yanlış bilginin pandemisi: İnfodemi

  • 3 dk

YouTube Kids ile güvenli çocuk içerikleri

  • 3 dk

Blockchain ve Bitcoin dünyasına giriş

  • 3 dk

NFT (Non-Fungible Token) nedir?

  • 3 dk

Sosyal medya platformları saldırı altında

  • 2 dk

KOBİ’ler için veri sınıflandırmanın önemi

  • 2 dk

Siber dünyadaki yeni tehditler

  • 2 dk

Çocuklar için Instagram yolda

  • 1 dk

Bulut bilişim KOBİ’ler için neden önemli?

  • 3 dk

Microsoft yine hacklendi

  • 1 dk

KOBİ’ler neden VPN kullanmalı?

  • 2 dk

Nesnelerin İnterneti (IoT) nedir? Bilmeniz gereken riskler ve önlemler

  • 3 dk

İnternette kimlik bilgilerinizi doldururken iki kere düşünün!

  • 1 dk

Tüm zamanların en büyük siber saldırısı

  • 1 dk

Online reklamlar ile kimlik avcılarına yakalanmayın!

  • 2 dk

Pandemi döneminin en ciddi siber güvenlik tehditleri

  • 2 dk

COVID-19 aşısı, siber suçluları da heyecanlandırdı

  • 2 dk

KOBİ sahiplerinin dijital risklere karşı alması gereken önlemler

  • 2 dk

Dr. Sertaç Doğanay yazdı: Dijital dünyada çocukları bekleyen tehlike ‘Sharenting’

  • 2 dk

Saadet Algan araştırdı: Çocuklarınızın dijital güvenliği için kullanabileceğiniz 4 uygulama

  • 2 dk

72 milyon kişinin verileri satışa çıkarıldı!

  • 2 dk

Şifreler güvenlik mi sağlıyor, güvensiz bir ortam mı yaratıyor?

  • 1 dk

Şapka renklerine göre ‘hacker’lar

  • 2 dk

Ahmet Can yazdı: Hadi buluta taşınalım!

  • 3 dk

Sigorta sektöründe çalışıyorsanız dikkat!

  • 2 dk

Clubhouse çılgınlığına hoşgeldiniz!

  • 3 dk

Dikkat! Dijital saldırganlar Google hizmetleriyle tuzak kuruyor

  • 2 dk

Derin Ağ (Deep Web) ve Karanlık Ağ (Dark Web) nedir?

  • 2 dk

380 binden fazla Spotify hesabı ele geçirildi

  • 2 dk

Dev ölçekli dijital saldırı büyük şirketleri sarstı

  • 4 dk

Ücretsiz dijital okuryazarlık kitabı

  • 2 dk

Dr. Sertaç Doğanay yazdı: 2020’ye damga vuran 4 dijital güvenlik vakası

  • 5 dk

Ahmet Can: Eyvah! Bütün Excel dosyalar gitti

  • 4 dk

Sertaç Doğanay’dan; İnternette söylenen en büyük yalan: “Hüküm ve Koşullar’ı dikkatlice okudum ve kabul ediyorum”

  • 7 dk

Saadet Algan sordu, Psikolog Alev Akal yanıtladı: Dijital dünyanın çocuklar üzerindeki etkileri

  • 10 dk

KOBİ’ler için dijital risk nedir?

  • 5 dk

KOBİ’ler neden dijital saldırıların hedefi oluyor, saldırılar en çok hangi yolla yapılıyor?

  • 5 dk

Neden dijital güvenlik açıklarıyla karşılaşıyoruz?

  • 3 dk

Anne babaların mutlaka bilmesi gereken dijital riskler

  • 5 dk

Dijital güvenlik neden bu kadar önemli?

  • 5 dk
Dijital Güvenlik Platformu

bir

Aksigorta

sosyal sorumluluk projesidir.

BİZİ TAKİP EDİN

BİZE ULAŞIN

İletişim

EGİTİMLER

  • Kendim Ve Ailem için Dijital Güvenlik Eğitimi

İÇERİKLER

  • Videolar
  • Haberler
  • Hakkımızda
  • Sıkça Sorulan Sorular
  • Dijital Güvenlik Sözlüğü

BİZE ULAŞIN

  • İletişim
  • Kişisel Verilerin Korunması
  • Kullanım Sözleşmesi
  • Gizlilik Politikası
  • Çerez Politikası

© Dijital Güvenlik Platformu, 2020

dijitalguvenlikplatformu.aksigorta.com.tr online deneyiminizi geliştirerek sizlere daha iyi hizmet sunabilmek için çerez kullanır. Sitemizi ziyaret ederek çerez kullanımına onay vermiş kabul edilirsiniz. Çerezler hakkında daha detaylı bilgi almak ve çerez tercihlerinizi nasıl değiştirebileceğinizi öğrenmek için AKSİGORTA Gizlilik Sözleşmesi'ni inceleyebilirsiniz.

TAMAM